19/1/09

La sextina cibernètica

un poema proveta

[...] l'originalitat compositiva de Joan Brossa es posa de nou de manifest amb la realització de la Sextina cibernètica. Per estalviar-nos comentaris que incidirien en el que uns altres ja han dit, acudim una vegada més a l'opinió del poeta i, sobretot, a la insubstituïble de l'especialista en sextines Josep Romeu.

Joan Brossa diu:

De textos compostos amb ordinador ja n'existien, però tots eren en prosa o en vers lliure. En el meu cas es tractava d'incorporar-hi la mètrica i la tria de les paraules-rima [...]; parodiant els termes genètics en podríem dir poema proveta.

Una informació més precisa sobre la insòlita aventura viscuda pel poeta, i sobre la dificultat i la complexitat d'aquesta classe d'expressió poètica, ens la transmet l'ajustat i ric comentari del professor Romeu [aquí hi trobareu el comentari sencer]


A l'ordinador, li ha estat fornit mig centenar de mots-rima, tots ells substantius i bisíl·labs, com és de llei, dels quals, per a a questa peça, n'ha triat sis [galtes, cendres, canyes, portes, tasques i roques]. I sempre dins d'un mateix nombre d'opcions, trenta-nou gerundis, també bisíl·labs llevat d'un [...]; trenta-sis substantius, tret d'un pronom i d'un adverbi [...]; trenta-nou verbs en primera persona del singular del present d'indicatiu, bisíl·labs i plans [...]; i trenta-nou formes gramaticals diverses la funció de les quals és d'enllaçar els verbs amb els mots rima [...]. Amb la cinquantena de mots rima i la quarantena de mots de cada sèrie, una vegada llesta la programació, l'ordinador podia arribar a compondre aleatòriament, en pocs minuts, milers de sextines diferents, això sí, amb una construcció sintàctica semblant, en part, a causa de la mètrica. No en calien tantes. El poeta i els tècnics n'hi han demanat una vintena, de les quals Brossa ha escollit aquesta* per contraposar-la a les del llibre. La seva idea no era d'obtenir un seguit de sextines amb computadora, sinó una de sola i sense retoc de cap mena.

La mecànica, com és natural, determina l'elementalitat del procés.

Però la provatura és d'un extraordinari interès, perquè [...] hom ha donat a la màquina tot de formes gramaticals -gerundis, substantius, verbs personals i elements d'enllaç- en les quals també hi ha la virtualitat d'uns continguts semàntics i expressius que cal desentranyar i sotmetre al xoc, sovint violent, de les unes amb les altres. [...] Aquest és un fet d'experimentació, mitjançant el qual la cibernètica no ha creat, sinó que ha ordenat unes dades, insisteixo que virtuals, carregades d'intencionalitat i proveïdes d'enormes possibilitats, que l'atzar, de les mans del poeta o del cervell electrònic, pot resoldre [...] dins del camp clos [... ] de la formulació poètica [...]

Es tracta no solament dels primers decasíl·labs rimats aconseguits amb una computadora, sinó, ço que és més important, de la primera parida mecànica d'una sextina amb tot el rigor que comporta el gènere.

Joan Brossa: les sabates són més que un pedestal, Isidre Vallès i Rovira. (Alta Fulla, 1996)

* Sextina cibernètica

Collint l'argent bufo desfet de galtes
Dormint als sots menjo en obrir les cendres
Ventant la pols lligo per atzar canyes
Topant amb tots tallo maror de portes
Sumant el fum resto mirall de tasques
Trobant la nit torno al costat de roques

Cosint les mans tardo i obro les roques
Sentint herbei peso rodó de galtes
Vivint al vol trobo corrents les tasques
Menjant la font xuclo camps enllà cendres
Venint del gep mato vora les portes
Duent el bosc buido i rodo les canyes

Ratllant l'estiu llimo guillat per canyes
Volent l'afany ballo sense més roques
Veient el prat llenço i pinto les portes
Buidant la fam rego per dins les galtes
Alçant el mar punxo traient les cendres
Ballant avui crido després de tasques

Lligant els daus entro a veure les tasques
Jaient als mots toco tanmateix canyes
Desfent l'espai fujo i deixo les cendres
I fent errors giro perdut per roques
Triant aiguats passo després les galtes
Plegant l'ocell munto camí de portes

Rimant el foc trinxo sentint les portes
Donant un gest penso collir les tasques
Bevent la llum menjo. Però són galtes
Traient un plat poso guia a les canyes
Tapant el gos penjo, per tant, les roques
Tenint la ment tombo ben lluny les cendres

Sembrant els mots taco només les cendres
Obrint el blat busco sense les portes
Mullant el llamp clavo més que mai roques
Perdent el gall llisco davant les tasques
Seguint el vol miro voltat de canyes
Mirant l'avet pico i plego les galtes

Guixo galtes i amant no seran cendres
Toco canyes entrant vestit per portes
Salvo tasques. Vencent muden en roques.

Aquesta sextina fou composta amb un ordinador electrònic, programat per Josep Font, Jordi Bastardes i Santiago Farré, al centre de càlcul d'AGMA, de Vilafranca del Penedès.

Joan Brossa, Vint-i-set sextines i un sonet, Edicions 62, Barcelona 1981.

6 comentaris:

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Hola a tots. Us podeu ben creure que no ho he trovat enlloc? fins i tot a la biblio Vapor Badia de Sabadell, a la xarxa, fent cas d'un correo que vaig rebre de "ariadnallaberint" amb la citació "No sé si t'ajudo massa, però si t'agraden les sextines, té un recull a Edicions 62, Vint-i-set sextines i un sonet, molt interessant."
Però res.
De tot cor, gràcies!

Puigmalet ha dit...

¿Què és el que no has trobat enlloc? ¿El llibre de les sextines de Brossa?

Anònim ha dit...

És molt més complet el volum "Brossa, Joan. Viatge per la sextina (1976-1986). Barcelona: Quaderns Crema (Poesia; 24), 1987". Potser tindràs més sort amb aquest llibre.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

si Puima, a la biblio res i en un parell de llibreries que ja m'ho demanarien...al fina he anat cercant per la web de diferents biblios i ja ho he trovat.
Durillo, a que si?

Puigmalet ha dit...

És un llibre prou vell per no ser a les llibreries habituals i massa nou per al circuit de llibreries de vell. Són els més difícils de trobar, ja ho sé.

Merci per l'altra referència, Saint-Simon.

Anònim ha dit...

Puigmalet i Menta, només voldria afegir que el "Viatge per la sextina" inclou els dos llibres d'aquesta forma que en Brossa ja havia publicat (el "Sextines 76" i el "Vint-i-set sextines i un sonet") més dos llibres inèdits fins aleshores en els quals l'experimentació arriba fins a límits insospitats (p. e. la Sextina de les Clepsidres, que és una sextina-cal·ligrama, o la Sextina Visual, on juga només amb imatges). Llástima, però, que en aquest volum no hi hagi l'esplèndid pròleg que va escriure el prof. Joaquim Moles per al primer llibre; per contra, sí que hi ha l'estudi-epíleg del prof. Josep Romeu del segon.