un poema proveta
[...] l'originalitat compositiva de Joan Brossa es posa de nou de manifest amb la realització de la Sextina cibernètica. Per estalviar-nos comentaris que incidirien en el que uns altres ja han dit, acudim una vegada més a l'opinió del poeta i, sobretot, a la insubstituïble de l'especialista en sextines Josep Romeu.
Joan Brossa diu:
De textos compostos amb ordinador ja n'existien, però tots eren en prosa o en vers lliure. En el meu cas es tractava d'incorporar-hi la mètrica i la tria de les paraules-rima [...]; parodiant els termes genètics en podríem dir poema proveta.
Una informació més precisa sobre la insòlita aventura viscuda pel poeta, i sobre la dificultat i la complexitat d'aquesta classe d'expressió poètica, ens la transmet l'ajustat i ric comentari del professor Romeu [aquí hi trobareu el comentari sencer]
A l'ordinador, li ha estat fornit mig centenar de mots-rima, tots ells substantius i bisíl·labs, com és de llei, dels quals, per a a questa peça, n'ha triat sis [galtes, cendres, canyes, portes, tasques i roques]. I sempre dins d'un mateix nombre d'opcions, trenta-nou gerundis, també bisíl·labs llevat d'un [...]; trenta-sis substantius, tret d'un pronom i d'un adverbi [...]; trenta-nou verbs en primera persona del singular del present d'indicatiu, bisíl·labs i plans [...]; i trenta-nou formes gramaticals diverses la funció de les quals és d'enllaçar els verbs amb els mots rima [...]. Amb la cinquantena de mots rima i la quarantena de mots de cada sèrie, una vegada llesta la programació, l'ordinador podia arribar a compondre aleatòriament, en pocs minuts, milers de sextines diferents, això sí, amb una construcció sintàctica semblant, en part, a causa de la mètrica. No en calien tantes. El poeta i els tècnics n'hi han demanat una vintena, de les quals Brossa ha escollit aquesta* per contraposar-la a les del llibre. La seva idea no era d'obtenir un seguit de sextines amb computadora, sinó una de sola i sense retoc de cap mena.
La mecànica, com és natural, determina l'elementalitat del procés.
Però la provatura és d'un extraordinari interès, perquè [...] hom ha donat a la màquina tot de formes gramaticals -gerundis, substantius, verbs personals i elements d'enllaç- en les quals també hi ha la virtualitat d'uns continguts semàntics i expressius que cal desentranyar i sotmetre al xoc, sovint violent, de les unes amb les altres. [...] Aquest és un fet d'experimentació, mitjançant el qual la cibernètica no ha creat, sinó que ha ordenat unes dades, insisteixo que virtuals, carregades d'intencionalitat i proveïdes d'enormes possibilitats, que l'atzar, de les mans del poeta o del cervell electrònic, pot resoldre [...] dins del camp clos [... ] de la formulació poètica [...]
Es tracta no solament dels primers decasíl·labs rimats aconseguits amb una computadora, sinó, ço que és més important, de la primera parida mecànica d'una sextina amb tot el rigor que comporta el gènere.
Joan Brossa: les sabates són més que un pedestal, Isidre Vallès i Rovira. (Alta Fulla, 1996)
* Sextina cibernètica
Collint l'argent bufo desfet de galtesDormint als sots menjo en obrir les cendresVentant la pols lligo per atzar canyesTopant amb tots tallo maror de portesSumant el fum resto mirall de tasquesTrobant la nit torno al costat de roquesCosint les mans tardo i obro les roquesSentint herbei peso rodó de galtesVivint al vol trobo corrents les tasquesMenjant la font xuclo camps enllà cendresVenint del gep mato vora les portesDuent el bosc buido i rodo les canyesRatllant l'estiu llimo guillat per canyesVolent l'afany ballo sense més roquesVeient el prat llenço i pinto les portesBuidant la fam rego per dins les galtesAlçant el mar punxo traient les cendresBallant avui crido després de tasquesLligant els daus entro a veure les tasquesJaient als mots toco tanmateix canyesDesfent l'espai fujo i deixo les cendresI fent errors giro perdut per roquesTriant aiguats passo després les galtesPlegant l'ocell munto camí de portesRimant el foc trinxo sentint les portesDonant un gest penso collir les tasquesBevent la llum menjo. Però són galtesTraient un plat poso guia a les canyesTapant el gos penjo, per tant, les roquesTenint la ment tombo ben lluny les cendresSembrant els mots taco només les cendresObrint el blat busco sense les portesMullant el llamp clavo més que mai roquesPerdent el gall llisco davant les tasquesSeguint el vol miro voltat de canyesMirant l'avet pico i plego les galtesGuixo galtes i amant no seran cendresToco canyes entrant vestit per portesSalvo tasques. Vencent muden en roques.
Aquesta sextina fou composta amb un ordinador electrònic, programat per Josep Font, Jordi Bastardes i Santiago Farré, al centre de càlcul d'AGMA, de Vilafranca del Penedès.
Joan Brossa, Vint-i-set sextines i un sonet, Edicions 62, Barcelona 1981.
6 comentaris:
Hola a tots. Us podeu ben creure que no ho he trovat enlloc? fins i tot a la biblio Vapor Badia de Sabadell, a la xarxa, fent cas d'un correo que vaig rebre de "ariadnallaberint" amb la citació "No sé si t'ajudo massa, però si t'agraden les sextines, té un recull a Edicions 62, Vint-i-set sextines i un sonet, molt interessant."
Però res.
De tot cor, gràcies!
¿Què és el que no has trobat enlloc? ¿El llibre de les sextines de Brossa?
És molt més complet el volum "Brossa, Joan. Viatge per la sextina (1976-1986). Barcelona: Quaderns Crema (Poesia; 24), 1987". Potser tindràs més sort amb aquest llibre.
si Puima, a la biblio res i en un parell de llibreries que ja m'ho demanarien...al fina he anat cercant per la web de diferents biblios i ja ho he trovat.
Durillo, a que si?
És un llibre prou vell per no ser a les llibreries habituals i massa nou per al circuit de llibreries de vell. Són els més difícils de trobar, ja ho sé.
Merci per l'altra referència, Saint-Simon.
Puigmalet i Menta, només voldria afegir que el "Viatge per la sextina" inclou els dos llibres d'aquesta forma que en Brossa ja havia publicat (el "Sextines 76" i el "Vint-i-set sextines i un sonet") més dos llibres inèdits fins aleshores en els quals l'experimentació arriba fins a límits insospitats (p. e. la Sextina de les Clepsidres, que és una sextina-cal·ligrama, o la Sextina Visual, on juga només amb imatges). Llástima, però, que en aquest volum no hi hagi l'esplèndid pròleg que va escriure el prof. Joaquim Moles per al primer llibre; per contra, sí que hi ha l'estudi-epíleg del prof. Josep Romeu del segon.
Publica un comentari a l'entrada