6/1/09

L'homenatge d'Abraham Clotet

Un recorregut per l'univers poètic de Joan Brossa a www.joanbrossa.org

El primer record que tinc de les paraules "Joan Brossa" data de fa uns quinze anys , quan TV3 li va encarregar al poeta unes quantes "caretes" per passar-les entre programa i programa. Acabava una pel·lícula i de sobte una "A" vermella creuava la pantalla. Un tal Brossa signava aquella misteriosa aparició. Després, anuncis.

Molts anys més tard, a la facultat d'Història de l'Art, el professor Isidre Vallès obria la seva assignatura de "Llenguatges artístics" amb la figura d'un poeta anomenat Joan Brossa. ¿Poeta? ¿Literatura a Història de l'Art? Joan Brossa va cultivar tantes formes d'expressió que es fa difícil encasellar-lo. Primera victòria. Al final d'aquell any, la meva idea de la paraula "poeta" havia canviat per sempre. Brossa era poeta quan feia cinema, teatre, música, sextines, sonets, poemes visuals, poemes objecte o grans intervencions urbanes. Brossa era tot en un i amb la seva trajectòria posava en dubte qualsevol classificació preestablerta.
És un fet que Joan Brossa i la seva obra han estat sovint incompresos. Algú em va dir una vegada que allò que a mi tant em fascinava no deixaven de ser jeroglífics facilons. Que ell també ho podia fer. Crítiques superficials? Sí, no hi ha dubte.
Joan Brossa no acostuma a deixar indiferent. Darrera de la seva obra hi ha una persona, íntegra i conseqüent fins a la mort, i una particularíssima percepció del món. Ambdós es mereixen que aquells que emetin judicis ho facin amb coneixement. JOAN BROSSA Poeta (www.joanbrossa.org) potser podrà servir per això.

[Extracte de la presentació d'Abraham Clotet a la pàgina web JOAN BROSSA Poeta, escrita l'estiu de 2001]

Gràcies Abraham, tan de bo que aquest bloc homenatge col·lectiu col·labori en aquesta labor de difusió de la que tu vas ser pioner a la xarxa.