27/12/08

Una A capgirada somriu al capvespre


La poesia també pot estar al carrer. Una A capgirada (Cap de bou), saltimbanqui i equilibrista, del poeta Joan Brossa, pot ser un homenatge a tota la gent del teatre al carrer, de les arts parateatrals, del circ i un brindis “perquè la Fira de Teatre (de la ciutat de Tàrrega) sigui perdurable i esdevingui per als targarins allò que un pollastre és a la gana” (Joan Brossa, 1982).
“Tenint en compte la vostra trajectòria en pro del teatre al carrer”, l’alcalde de Tàrrega convidava a Brossa, l’agost de 1981, a participar en les activitats que tindrien lloc amb motiu de la primera Fira de teatre, trifulgues i xim-xim.
El crític Xavier Fàbregas recordava que “tothom ha col·laborat perquè aquest espectacle total fos possible..I, sobretot, els targarins. I els foresters, és clar. Joan Brossa, invitat d’honor, ha passejat dia i nit d’una plaça a l’altra, admirant un encert o assejant una ganyota discreta”.
El mateix Brossa, vestit de notari, en donava fe: “aquells tres dies a Tàrrega, s’hi barrejava gent de tota mena. Els uns presentaven un espectacle amb lletres allargassades i els altres, amb lletres encara més allargassades. Cadascú traçava el seu camp… El teatre era als carrers i a les places… Sota la proposta dels Comediants, els inventors comptaven amb una llibertat completa…

Jaume Maymó
6 de març de 2004


Aquest projecte del drapaire Jaume Maymó, proposat l'any 2004 a l'Ajuntament de Tàrrega, està encara pendent de realitzar. El mateix any, coincidint amb el 25 anys de la Fira de teatre al carrer, també vam proposar dedicar un carrer a la memòria de Joan Brossa, tan lligat a aquesta ciutat. Aquesta darrera proposta avui ja és una realitat.

Moltes gràcies, Jaume.