30/12/08

L'homenatge de Francesc Gelabert

Quina pila de Brossa avui!

Avui 30 de desembre del 2008, una colla de blogaires catalans commemorem el desè aniversari de la mort de Joan Brossa, fent un apunt simultani als nostres respectius blogs a proposta i iniciativa de Marc Cortès, David Gálvez, Víctor Pàmies, Joan Puigmalet i Joan Sala, que entre molts d'altres blogs personals i col·lectius en els que treballen dia a dia, han tingut la pensada de crear un blog d'homenatge a Brossa, l'Abloccedari, on es recullen totes les aportacions dels blogs que participen en aquesta iniciativa.

Però qui va ser i que va fer Joan Brossa? Segurament a la majoria ens sona el seu nom, però potser no el sabríem ubicar exactament, tots coincidiríem en que va ser un artista, però potser uns dirien que era un escultor, o un pintor, un guionista, o escriptor, músic, o dramaturg, o fins hi tot poeta... realment tots encertaríem parcialment ja que va ser un autèntic artista total, i la seva extensíssima obra abasta totes les facetes de l'art, tot i que els que haguessin dit que era poeta serien els que s'endurien el premi gros, perquè així és com ell preferia definir-se, ja que tot el que feia, encara que pogués abandonar la forma habitual que la tinta té sobre el paper, no deixava mai de ser poesia.

Si voleu saber més sobre el personatge, hi ha nombroses pàgines web que parlen de Joan Brossa, la sempre imprescindible Viquipèdia, JoanBrossa.org, la pàgina de la seva fundació, la pàgina sobre escriptors en llengua catalana... i per descomptat: l'Abloccedari, que a partir d'avui serà una referència imprescindible sobre el poeta.

L'homenatge abans de començar pròpiament dit ja ha tingut ressó en alguns mitjans digitals, així doncs ahir per exemple el reportatge diari de "La Nit a Vilaweb" ja va ser dedicat a aquest homenatge: "La blocosfera s'omple de Brossa: l'Abloccedari"; així com el blog del 3cat24.cat sobre Internet i noves tecnologies "Vida Digital" també en fa una referència: "Els bloguers catalans recorden Brossa".

Fotografia del poema corpori "Bàrcino", a la Plaça Nova, prop de la catedral de Barcelona, d'Alex Castellá.


Francesc Gelabert, francesc.gelabert.cat
Gràcies Francesc!