30/12/08

L'homenatge de Xavier Caballé

El meu homenatge a Joan Brossa consisteix en mostrar-vos cinc exemples de la seva poesia visual, existents als carrers de Barcelona, perfectament integrats amb el paisatge urbà. No són, ni de bon tros, totes les propostes de Joan Brossa existents a Barcelona… només una selecció de cinc d'elles.

Premi FAD Sebastià Gasch, a la Rambla

L'antifaç, símbol del teatre i la festa. Aquesta obra, de l'any 1991, vol recordar l'atorgament del premi FAD Sebastià Gasch d'arts parateatrals a les escultures humanes que, gràcies als turistes, s'han convertit en una icona de Barcelona. El podeu trobar a la vorera central de la Rambla dels Estudis, a la cantonada del carrer del Carme.

"Bàrcino", a la Plaça Nova

"el pal sec de la B, tan brossiana; la piràmide amb l'accent obert de la A; la robusta Clarendon de la R; la lluna minvant que fa la C; el baix relleu del pal i del punt de la I inscrit dins d'un quadrat; l'única lletra d'alumini, la N, formada per unes veles evocadores del Mediterrani; i el sol radiant que la representa la O, en el qual figura la signatura de l'artista"

"Lletres gimnastes", al carrer d'en Rauric número 6

A l'aparador de la botiga "El ingenio", al carrer d'en Rauric 6, la botiga especialitzada en el món del Carnestoltes i les festes populars més antiga de Barcelona. Hi va situar dos poemes a l'aparador: el que podeu veure a la fotografia, a la paret esquerra de l'entrada de la botiga, amb dues lletres A col·locades de costat. L'altra, al vestíbul, són dues lletres A cavalcades l'una sobre l'altra, com si fessin un exercici de gimnàstica.

"Faust", a l'interior de l'illa Joan Brossa, carrer de Rosselló entre els carrers d'Aribau i d'Enric Granados

Al carrer de Rosselló 191 hi ha un interior d'illa convertit en parc urbà. Al seu interior hi ha una zona de jocs infantils que és vigilada per aquest Faust que toca una melodia entre la A i la Z. El Parc es va inaugurar l'any 2001, però la figura del Faust va ser impresa l'any 1988

"Monument al llibre", a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts Catalanes

El Gremi de Llibreters de Vell organitza cada any la Fira del Llibre antic i d'ocasió al Passeig de Gràcia. L'any 1984 va encarregar a Joan Brossa la realització d'un homenatge al llibre, per col·locar-lo a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via. Joan Brossa va preparar diverses propostes, però finalment es va decidir per un projecte basat en la imatge del Saltamartí, objecte que, com el llibre, sempre acaba superant els esculls i redreçant-se. Malauradament, raons pressupostàries derivades de la complexitat del projecte inicial van impedir la mobilitat del poema objectual, que era el que Brossa havia previst.

Saltamartí
Ninot
que porta un
pes a al base i que,
desviat de la seva posició
vertical, es torna a posar
dret

El poble.

A Lluís Solà
El Saltamartí, 1963

Xavier Caballé, L'home dibuixat
Gràcies, Xavier