9/1/09

L'homenatge des de Cuenca

"De lluny estant Brossa analitza la vida revelant-ne el secret maravellosament absurd."
Roland Penrose


Més enllà del cim del Tibidabo dels autòmats, s’han encès dos fars que projecten l’abecedari BROSSA i escampen l’obra del nostre poeta.

La primera llanterna, encesa el setembre del 2005, la trobem dins de la FUNDACIÓN ANTONIO PÉREZ de CUENCA, a dues passes del primer museu d’art contemporani de la pell de brau, del Museu d’Art Abstracte.

Antonio Pérez va ser un dels fundadors de l’editorial RUEDO IBÉRICO i col·laborador de la llibreria LA JOIE DE LIRE de François Maspero, a PARIS, en els foscos i difícils anys de la dictadura. També ha sigut un dels grans amics de SAURA –le voisin d’enface- i de MILLARES.

En aquesta geografia, en un exconvent de les Carmelitas Descalzas, del s. XVII, tenim el poeta envoltat d’artistes del grup EL PASO i en mig d’una llarga llista d’artistes contemporanis.

L’altra llanterna s’ha encès coincidint amb la inauguració del nou MUSEO DE OBRA GRÁFICA, de SAN CLEMENTE (Comunidad Castilla – La Mancha), el dia 25 de febrer de 2006, en un sorprenent edifici civil del renaixement castellà del s. XVI.

Poemes visuals i objectuals, llibres de bibliòfil i catàlegs, papers impresos i serpentines, orienten i enlluernen mirades llunyanes i, no sempre, desorientades.

Aquestes llums seqüencials, que fan l’ullet sense fatiga i que provoquen pluges de lletres i confetti, les podem veure gràcies a les donacions desinteressades de Jaume Maymó, l’amic del poeta “que es vesteix de mariner pels music-halls i fa fer ombres xineses amb diaris a la nostra amistat”.

Donacions desinteressades, amb el gran interès de donar a conèixer i difondre l’obra de JOAN BROSSA nord enllà, “tot sembrant sense por dels ocells”.

Bona part d'aquests materials que hi ha a la Fundación Antonio Pérez actualment formen part d'una exposició itinerant d'obra de Brossa que recorre diverses capitals europees.

Gràcies per compartir tot això amb nosaltres, Jaume.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Us voldria informar que bona part d'aquests materials que hi ha a la Fundación Antonio Pérez actualment formen part d'una exposició itinerant d'obra de Brossa que recorre diverses capitals europees. En aquest moment és a Praga i a primers de febrer s'inaugura a Estocolm.