30/12/08

L'homenatge de Guillem Benejam

El poeta Joan Brossa (1919-1998) ha estat el poeta avantguardista d'aquest segle per antonomàsia. Gairebé desconegut fins a la publicació de Poesia rasa (1970) i convertit després en una referència indiscutible, tota la seva obra ha destacat per un interès desbordant per l'home i un procés continu d'investigació. Les seves paraules són el millor exponent d'aquest esperit d'avantguarda:

"Considero la investigació com un viatge a l'inconegut, una capbussada al mirall de la imaginació; per tant no puc assegurar on porten les meves experiències actuals ni què pensaré jo mateix d'aquí a uns anys. De moment continuaré forçant els mitjans habituals de percepció per descobrir nous espais de sensibilitat. Accepto el passat pel fet que m'ha portat al present, i el futur depèn del present. Comprenc molt bé el poeta Stephen Spender quan diu que a la vida només existeix 'el meu sempre'."

Avui, 30 de decembre, es celebra el desè aniversari de la seva mort. És per aquest fet que el grup Abloccedari ha engegat una iniciativa; "una iniciativa sorgida d'un grup de blocaires que vol ara, deu anys després de la mort del poeta, fer-li un petit homenatge", a través de la publicació de missatges de varis blocaires, sobre Joan Brossa, tot formant un autèntic abloccedari amb els noms de tota persona que hi ha participat.

Guillem Benejam, La lletra d'un himne
Gràcies, Guillem