12/1/09

L'homenatge de Rosa M. Llop i Josep M. Martínez

El rei de la màgia

"No sabem estrictament si es tracta d'un màgic que va esdevenir poeta o a l'inrevés. És prou conegut l'interés que sentia Brossa pels gèneres teatrals anomenats menors, sovint lligat a la fascinació pel món lligat a la infantesa, els jocs, les dites populars... També sabem que havia estat soci de l'ACAI, Agrupació Catalana dAfeccionats a l'Il·lusionisme"(Joaquim Sala-Sanahuja, Joan Brossa o la revolta poètica, 2001) I va arribar a actuar amb el nom artístic de Mag Wu.

El Rei de la Màgia és un dels establiments més antics del món de l'il·lusionisme, fundat l'any 1881 per Joaquim Partagàs. L'any 1932, Carles Buchelli es fa càrrec de la botiga renovant-la però mantenint la seva estructura inicial i l'ambient únic que sempre s'hi ha respirat.

Brossa va ser client i amic de Carles Buchelli. L'any 1986 s'edita una carpeta o llibre d'artista, EL REI DE LA MÀGIA, amb dos poemes de Brossa i tres aiguaforts de Tàpies, a la memòria del prestidigitador Buchelli.
Una sessió de màgia de Frègoli

El Rei de la Màgia segueix oberta gràcies en part a la voluntat del poeta. El llibre editat i una suscripció popular van ajudar a pagar el traspàs de El Rei de la Màgia al grup La Capsa Màgica, integrat per Josep M. Martínez i Rosa M. Llop, actuals propietaris. L'establiment manté l'estètica tradicionalment suggeridora de la màgia però, alhora, integrant-la en una concepció i mirada actuals.
Aquesta carta va ser escrita l'any 2003 pels actuals propietaris de El Rei de la Màgia, després de rebre una de les trameses anònimes del "poema per entregues" Ja es pot llençar, de Jaume Maymó, cinc anys després del darrer escamoteig del poeta, el 30 de desembre de 1998.

Pepa Llopis i Joan Brossa a la sala dels autòmats del Tibidabo

Gràcies, Rosa i Josep, pel Rei de la màgia
i gràcies, Jaume, per aquests records i la fotografia