6/1/09

L'enciclopèdia Joan Brossa de Jaume Maymó


- Moltes gràcies! Creiem que no tenim més preguntes.
- Per cert, no teniu cap resposta?, contesta Joan Brossa.

Fa uns dies, Jaume Maymó ens feia arribar la seva gran obra brossiana, inèdita i encara inacabada, amb el desig que la publiquéssim a l'abloccedari.
Aquestes eren les seves paraules:

[...] per acabar, o més bé per començar aquest ANY BROSSA, quan no sé si es de dia o de nit, en aquest nocturn-matinal a més de mil quilòmetres de la ciutat wagneriana, aquella que va escoltar un Parcifal a mitja nit, he pensat, com si l'oracle em parlés, de fer-vos arribar un document que correspon a un treball IN-ACABAT i IN-ÈDIT.

Després de presentar "Brossa i la música" en el simposi internacional organitzat l'any 2001 a la Fundació Joan Miró, Jaume Josa, del CSIC, em va dir que, com a drapaire, jo tenia els papers per fer-ho.

Fa tres anys que he començat a caminar, a remenar papers i diaris, i com crec que he passat l'equador i, sobretot, l'oportunitat ho val (visca l'abloccedari!), i sense més històries aquí teniu:

L'ENCICLOPÈDIA JOAN BROSSA

tinc la sensació d'haver fet, en aquest instant i amb aquesta acció, un striptease i de tenir només una carta a la mà, el set de daus.

aixeco l'AS DE COPES
a la vostra salut,

Jaume
. . . . .


A manera de pròleg:


Jaume Maymó va ser tocat per la vareta de Brossa i es va transformar en una mena de mag "il·lustrat:" col·leccionà obres del poeta (que després cedí a la Fundación Antonio Pérez de Conca); organitzà una exposició amb -gairebé tots?- els llibres de bibliòfil de Brossa; seguí el mestre i anà recollint paperets i altres coses, etc. Amb la mort del poeta, l'afany enciclopedista augmentà mentre anava deixant anònims brossians als amics: recollí –gairebé tots?- els poemes de Brossa que giraven al voltant de la música; edità –gairebé tota?- la poesia tipogràfica de Brossa de l'A a la Z; publicà –gairebé tota?- la documentació produïda al voltant d'una insòlita passejada de Brossa per Barcelona; i ara ens ofereix una –gairebé tota?- enciclopèdia brossiana tot seleccionant, a partir d'entrevistes, les opinions del poeta a l'entorn de –gairebé tots?- els temes. Els afeccionats a l'obra de Brossa li agraïm aquest enciclopedisme i ens aprofitem de les troballes. Però estem segurs que en Joan, burleta com sempre, vindrà algun dia a trencar aquest enciclopedisme amb una nova carta amagada..., i en Jaume haurà de recompondre les peces...

Amb afecte,
Glòria Bordons


Esperem que en gaudiu tots plegats i que l'enciclopèdia es vagi omplint de Brossa amb tots els papers del drapaire Maymó.
Moltes gràcies Jaume!

2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Jaume, aquest regal que fas a l'Ablogcedari no té nom.

Quan ens ho va comentar en Joan Sala vam quedar tots bocabadats, per la teva implicació, per la teva generositat i per la qualitat de les aportacions.

Ara que es veu com va prenent forma aquest blog en homenatge a Joan Brossa, la gent tendeix a fer arribar els agraïments als organitzadors. Agraïments que rebem amb calidesa i gratidut, per descomptat.

Però no podem oblidar que darrere nostre hi ha hagut altres noms que ens han permès arribar on hem arribat: Glòria Bordons i Jaume Maymó serien al podi sens cap mena de dubte.

Gràcies!

David Gálvez Casellas ha dit...

Potser fagis curt i tot, Pàmies. Jo també trobo que aquesta contribució del Jaume se surt de mida. És des-co-mu-nal (sigui dit sense cap voluntat d'implicar comparacions odioses). Es tracta d'una obra molt extensa, molt treballada, molt rica, plena d'afecte. Una obra que a mi, com a mínim, em cal llegir amb calma i assaborir a un ritme que potser no és la norma als blogs. La generositat del Jaume ve d'un àmbit que no és l'habitual en el món acadèmic i/o editorial. És una generositat que neix de la creença que les coses bones (i entre elles, l'amistat i la cultura) s'han de compartir.

Gràcies a tots, doncs!