9/1/09

Joan Brossa, sense corbata !

Si fa uns dies Jaume Maymó ens feia arribar l'Enciclopèdia Joan Brossa, ara ens sorprèn amb aquest Brossa i la música. Una altra petita joia amb citacions, textos , poemes i opinions de Brossa i els seus amics al voltant de la música i els músics. Sense més preàmbuls, aquí teniu...



De la musique avant toute chose!
Mallarmé

A primer cop d’ull, en els diferents articles i estudis que s’han fet al voltant de l’obra del poeta, no escoltem el ressò de la important influència que ha tingut la música a l’obra de Joan Brossa (Brossa i la música, J. Maymó, UOC), una presència permanent des de la seva infantesa, –la ràdio, la banda municipal, la sarsuela, el cinema musical...-, i que trobem reflectida dins de tota la seva l’obra poètica, no tan sols a les accions musicals, el teatre irregular o a la poesia visual, obres més evidents i conegudes, en aquest sentit.

Veure pintura i escoltar música m’estimula més que no pas llegir; per tant, les meves influències vénen d’uns terrenys vorers al literari.

fotografia de Jaume Maymó a la sala dels autòmats del Tibidabo

Les meves filies conegudes són Keaton, el cinema, ..., la màgia. Per damunt de tots ells, però Wagner i Frègoli, el transformisme i la música.

Sempre m’ha interessat la música, i les meves obres o en tenen una influència dispersa o en són el contrapès.

Odes i cançons, sonets i sextines, cinema i poesia escènica, ballet i accions musicals, poesia visual i objectes, cançons de bressol i òperes. Compositors i instruments, notes i pentagrames, músics i dedicatòries, obres i personatges, citacions i descripcions, festivals i concerts... A tota l’obra poètica de Brossa, des dels anys quaranta fins a sumari astral, hi trobem referències musicals, per la gran influència de la família, dels amics i de les seves aficions personals.

Aquí teniu un autoretrat sense maquillatge, ni corbata, i el testimoniatge dels amics



Gràcies, Jaume per aquest concert irregular